Manifest 8M DQI

Un any més, avui 8 de març es commemora el Dia Internacional de les Dones, per reivindicar el feminisme i denunciar un sexisme que es perpetua amb diferents formes.

Les dones del 2024 som beneficiàries d’aquelles dones generoses que ens han precedit, dones que van establir els fonaments d’una transformació eficaç per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos i d’inclusió. Cal que aquest moviment no s’aturi. Volem seguir compartint aquesta capacitat femenina creadora i transcendent. Volem ser-hi per decidir, volem ser-hi per ser la veu compartida.

El Dia Internacional de les Dones és una jornada de reivindicació de drets, d’igualtat d’oportunitats, d’equitat i justícia i, per això, ha de ser una lluita conjunta de dones i homes; de totes les persones. Avui reclamem l’esperit crític que ens ha de conduir a l'erradicació de les desigualtats, a desmuntar les bases que permeten conductes hostils com l’assetjament sexual, la violència i la discriminació contra les dones. Les reivindicacions d’aquesta jornada són les de cada dia i hi hem de seguir insistint fins a aconseguir eliminar els estereotips, la discriminació laboral i salarial, la violència masclista, però sobretot per construir un canvi de paradigma amb la mirada posada en la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

Els objectius de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides contemplen assolir la igualtat entre els gèneres i apoderar a totes les dones i les nenes (ODS 5) i reduir les desigualtats (ODS 10). Això insta a governs i organitzacions a garantir la igualtat d’oportunitats, promovent legislacions, polítiques i mesures adequades que ho facin possible. No obstant això, aquests canvis estructurals per una transformació social requereixen una mirada feminista dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en conjunt, perquè no podem parlar de “treball decent i creixement econòmic” (ODS 8) sense un abordatge de la crisi de la cura o la bretxa salarial; no podem assolir salut i benestar (ODS 3) sense una reivindicació de l’autonomia física i sexual de les dones. I és que, malgrat els avenços assolits en les últimes dècades, el 95% de les persones que redueixen la seva jornada de treball per cura d’un tercer encara són dones, la bretxa salarial entre homes i dones al nostre país se situa en el 23% i encara l’any 2023 van créixer les denúncies per violència de gènere i per agressió sexual.

Des de l’Associació Dones que Inspiren tenim un compromís ferm amb la igualtat de gènere i treballem per aportar activament a la igualtat real. Per això, continuarem insistint perquè la política catalana vetlli pel foment de la coeducació, la igualtat laboral, la conciliació, la corresponsabilitat i la tolerància zero amb la violència masclista.

Juntes, volem construir un futur igualitari i just per totes. 💪



Associació Dones que Inspiren

Xarxa de suport, col·laboració i transformació  personal i professional entre dones d'arreu de Catalunya amb +130 dones inspirant-se i inspirant a d'altres, dins i fora de la nostra comunitat oberta.